bes-sisle-bebek-eldiveni-nasil-orulur
Madem bebek patiği/çorabı ördük neden bir de bebek eldiveni örmeyelim? Beş şişle örgü örmeyi çok seviyorum çünkü iki şişle örmesi zor olan birçok şeyi zahmetsizce ve dikişe gerek kalmadan örebiliyorsunuz, üstelik halka şeklinde ördüğünüzden dolayı sıra sonlarında şiş değiştirme gibi bir derdiniz de olmuyor.
Beş şişle çorap, patik, tozluk, eldiven, bere, kazak ve hırkalar için kol, oyuncak ve bir sürü değişik aksesuar örebilirsiniz. İşte bu örebileceğiniz şeylerden biri de bebek eldiveni. Daha önceki yazımda beş şişle nasıl bebek çorabı/patiği örülebileceğini anlatmış ve yeni bebek sahibi olmuş tanıdıklarınıza bebek çorabı hediye etmenin alternatifi olmayacak harika bir hediye olacağını söylemiştim. İşte bu minik eldivenciklerle birlikte bu hediyenin yaratacağı coşkuyu daha da arttırabilirsiniz. Üstelik hemencecik bitiveren ve çok kısa sürede ortaya çıkabilecek bir çalışma. Ayrıntılı olarak nasıl yapıldığına ve neler gerektiğine gelince:
Ne lazım?
2.5 numara beş şiş (çorap şişi)
25 gr uygun incelikte ip
Yün iğnesi
Makas
Nasıl Yapılır?
Tıpkı bebek patiği/çorabı yapımında olduğu gibi yine 36 ilmekle işe başlıyoruz (1.kare). Şişlerden birine 36 ilmek attıktan sonra 4 şişe eşit sayıda dağıtıyoruz ve ilmek atarken ilk attığımız ilmeğin ilk sırayı örerken ilk öreceğimiz ilmek olduğunu aklımızda bulunduruyoruz (2.kare). Tıpkı bebek patiği örerken yaptığımız gibi önce 3 sıra düz örüyoruz (3.kare). 3 sıra düz ördükten sonra 7 sıra 1ters 1düz lastik örüyoruz (4.kare). Daha sonra 20 sıra boyunca düz örüyoruz (5.kare) ve kesme işlemine başlıyoruz. Tüm bu aşamaları aşağıdaki resimde görmek mümkün.
bes-sisle-bebek-eldiveni-nasil-orulur-
Kesme işlemine geçmeden önce tıpkı patik örmede olduğu gibi başlangıç ipinin önemine değinmek istiyorum. Hem patikte hem de parmaksız eldivende burun kısımlarını yaparken kesme işlemleri iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Burun kısmının sağ tarafının sola, sol tarafının da sağa doğru meyledip düzgün bir görüntü oluşturabilmesi için 1.ve 3. şişlerde farklı 2. ve 4. şişlerde farklı ilmekler farklı şekillerde kesilir.
Her şeyden önce hangi şişin kaç numaralı şiş olduğu başlangıç ipine göre hangi konumda olduğuna bağlıdır. Başlangıç ipinin sağındaki şiş 4 numaralı şiştir, başlangıç ipinin solundaki şiş ise 1 numaralı şiştir ve bu sıralamaya göre 1den sonra gelen şişler 2. ve 3. şişlerdir.
bes-sisle-bebek-eldiveni-nasil-orulur-2
Kesme farklılığına gelirsek; 1. ve 3. şişlerin sondan 2. ve 3. ilmeklerini birlikte öreriz ve bu şekilde kesme yaparız. 2. ve 4. şişlerin ise baştan 2. ve 3. ilmeklerini örmeden alıp birlikte öreriz. Böylece her sırada toplam 4 ilmek, şiş başına ise 1 ilmek azalta azalta gideriz ve tıpkı patik örerken yaptığımız gibi şiş başına 2 ilmek, toplamda da 8 ilmek kaldığında ipimizi 20 cm kalacak şekilde kesip yün iğnesine geçirip iğneyi her bir ilmekten tek tek geçirerek şişleri çıkartırız, açık kalan kısmı büzdürüp düğümleyerek kapatırız ve ipimizi birkaç sıra ilmeklerin altından yürütüp sabitleriz. (Daha ayrıntılı bilgi için beş şişle bebek patiği örmeyi anlattığım yazıma bakabilirsiniz)
bes-sisle-bebek-eldiveni-nasil-orulur-3
Bundan sonrası minik eldivencikleri de tıpkı minik patikler gibi yıkayıp kurutup ikisini yan yana koyup hediye paketi yapmak.